Stichting Nationale Gedenkdagen

Koningsdag

Koningsdag wordt Woningsdag; Thuis én samen

Gelet de coronacrisis ziet het programma voor Koningsdag er heel anders uit. Dit jaar dus geen kindervrijmarkt, geen muziek, geen kramen en geen andere activeiten in de vesting. Het wordt een Koningsdag thuis. Het Oranjecomité Naarden wil de mensen thuis met elkaar verbinden.

Wij vieren het dan ook vanuit huis.

De Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden/Oranjecomité stelt aan alle inwoners

van Naarden voor, om op Koningsdag maandag 27 april het volgende programma

samen te vieren:

06.19 uur

Vanaf zonsopgang in heel Nederland vlag en wimpel uithangen voor de jarige Koning, voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.

09.45-10.00 uur

Klokgelui in geheel Nederland. De klokken luiden als teken van verbinding, verdriet en vreugde.

10.00 uur

Nationale Aubade op TV. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen we het Wilhelmus met het Koninklijk Concertgebouworkest.

15.00 uur – 16.00 uur

Saamhorigheidsconcerten voor ouderen in onze gemeente

16.00 uur

Nationale Toast; uitgebracht door iedereen – op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit … schenk in en hef het glas!

 

“Vertel het de Koning”

Oproep aan de kinderen tot 13 jaar!

Kinderen van Nederland schrijven aan en tekenen voor de Koning; met Ali B. als ambassadeur van dit project.

Een voorjaar om nooit te vergeten:

Kinderen zullen het voorjaar van 2020 nooit meer vergeten. Elk kind maakt de Coronacrisis mee; geen contact met opa en oma en niet samen spelen op school. We horen nu al dat dit veel invloed heeft op hun welzijn. Wat zijn hun ervaringen? Wat maken ze mee? Wat is hen vooral bijgebleven?

Op koningsdag vieren we de verbinding van alle inwoners in Nederland. Vieren we de gezamenlijkheid, de solidaire samenleving. De verpersoonlijking van die verbinding en het gezicht van Nederland is de Koning. Daarom schrijven alle kinderen aan- of tekenen zij voor de Koning. Op 27 april publiceren we de verhalen en tekeningen in het Boek voor de Koning en bieden we dit E-book aan de Koning aan. Misschien krijgen we wel 1000 en één verhalen en tekeningen.

Dus: Ben je 12 jaar of jonger en wil je meedoen aan het schrijven en tekenen van een boek? Doe mee!

Schrijf in maximaal 15 regels of teken jouw verhaal, jouw ervaring op over de coronacrisis. Over de tijd dat je thuis moest zijn, hoorde over mensen die ziek waren, niet naar school mocht, papa of mama die thuis moest blijven of juist heel veel moest werken. Schrijf of teken iets moois en stuur dit op voor 22 april, maak er een foto van en:

stuur je verhaal op naar secretariaat [at] oranjebond [dot] nl

of 

app je foto naar: 06 20 84 61 18

Zet vooral je naam, leeftijd en woonplaats erbij.

Dan plaatsen wij jouw verhaal of jouw tekening in het Boek voor de Koning. Met het inzenden van je verhaal gaan je ouders akkoord dat het gepubliceerd wordt.

Saamhorigheidsconcerten voor ouderen tijdens Koningsdag

Het Oranjecomité van Naarden roept samen met Ali B. en de burgemeester muzikanten en artiesten op om voor de ouderen in hun gemeenschap (verzorgingstehuizen) op te treden tussen 15.00 en 16.00 uur. Zoek op internet naar verzorgingshuizen in Naarden of in Gooise Meren. Leg contact met het betreffende huis en maak een afspraak. Hoe fijn zou dit zijn!

Het Wilhelmus

Wilhelmus van Nassouwe

ben ik, van Duitsen bloed,

den vaderland getrouwe

blijf ik tot in den dood.

Een Prinse van Oranje

ben ik, vrij, onverveerd,

den Koning van Hispanje

heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen

zijt Gij, o God mijn Heer,

op U zo wil ik bouwen,

Verlaat mij nimmermeer.

Dat ik doch vroom mag blijven,

uw dienaar t’aller stond,

de tirannie verdrijven

die mij mijn hart doorwondt.