Stichting Nationale Gedenkdagen

4 mei

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtofferswaarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.

Herdenkingen Naarden
De herdenkingen op 4 mei bij het oorlogsmonument aan de burgemeester van Wettumweg, bij de Thierensweg en op de Joodse begraafplaats kunnen dit jaar niet door gaan gezien de maatregelen rondom het coronavirus. Wel kan er door alle inwoners van Naarden vanuit huis herdacht worden.

Hoe kunt u thuis herdenken?

Op 4 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

WallenbergVlag halfstok hangen
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

WallenbergTaptoe spelen
Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. 

WallenbergWilhelmus zingen
Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.